Bel Okulu

Bel Okulu Programı

 

Mekanik kaynaklı bel ağrısı olan hastalara grup halinde verilen bel bakımı eğitimidir. Temel amacı kişinin kendi belinin sorumluluğunu üstlenerek bel ağrılarından temel düzeyde korunmasının sağlanmasıdır.

 

Bel okulu 8-10 kişilik gruplar halinde uygulanır. Böylece hastalar grup psikoterapide olduğu gibi diğer katılımcıların problemleriyle kendi durumunu kıyaslayabilir. Bel okulu çalışmaları kişilerdeki bel ağrılarını azaltmak ve kişinin günlük yaşama uyum gösterebilmesi için belini en iyi kullanma şekillerini göstermeyi hedeflemektedir. Ayrıca hastalarda genel fizik kondisyonu artırmakla beraber bel ağrısından kurtulmak için kişinin kendi moral ve kişisel katkısının gerektiği de vurgulanmaktadır.

 

Bel okulu; tedavi maliyetini azaltmanın başlıca yolu olarak kabul edilmelidir. Ayrıca mevcut bel ağrısıyla iyi geçinmek isteyenler bel okulundan büyük yararlar sağlarlar. Yeniden şiddetli bel ağrıları veya tutukluklarla karşılaşılmasını önlemenin en kolay şekli bel okulu programlarına katılmakdır.

 

Kimler Katılmalı ?

Beli önceden ağrımış fakat şimdi bel ağrısı olmayanların da katılabileceği bel okulu programlarının asıl müşterisi doğal olarak bel hastalığı tanısı konulmuş olan tüm bireylerdir.

 

Devamlı oturma veya ayakta kalma nedeniyle bel ağrısına yol açabilecek bazı meslek gruplarında olanlar bu mesleklerden erken emekli olmak istemiyorlarsa bu programlara katılmalıdırlar.

 

Ayakta doğru olmayan pozisyonlarda durmak zorunda kalan diş hekimleri, cerrahlar, hemşire ve hasta bakıcılar, öğretmenler, tezgahtarlar bu konuda bilgilendirilmelidir. Aynı şekilde devamlı oturarak işini yapan şöförler, bankacılar, sekreterler risk grubundadırlar.

 

Ağır kaldırmak ve oturmak zorunda olan meslekler, ev kadınları ve bazı spor dallarında uğraş gösterenlerin kısaca bel ağrısı riskini taşıyan herkesin bel okuluna katılmaları önerilmektedir.

 

Ders Programı

Ders 1 : Hastalığın görülmesi sıklığı, nedenleri ve çözüm önerileri
Ders 2 : Omurganın anatomisi, fonksiyonları, omurganın hareket mekaniği, ergonomi (doğru ve estetik hareket bilimi)
Ders 3 : Günlük yaşam hareketlerindeki doğru ve yanlışlar
Ders 4 : Karın ve bel kaslarının eğitimi, egzersiz yöntemleri
Ders 5 : Önceki derslerin özetlenmesi, pratik sınav ve sertifika verilmesi

 

Bel eğitim çalışmalarına katılan hastalarımıza omurgamız ve bel bölgesine ait gerekli olan bilgilerin yanı sıra, günlük yaşam hareketleri ile ilgili tüm ayrıntılar verilmektedir. Bel bölgesinin anatomik yapısı ile ilgili detaylı bilgiler bu okula katılanların eğitim seviyesi her ne seviyede olursa olsun mutlaka öğretilmelidir.

 

Ayrıca bel ağrılarından kendinizi koruyabilmeniz için doktorunuzun önerisi doğrultusunda yapabileceğiniz egzersizler bu ders programları çerçevesinde uygulamalı olarak yaptırılmaktadır. Ancak bu detaylar öğrenilir ve uygulanırsa, bel ağrılarıyla başa çıkılabileceği unutulmamalıdır.

 

Örneğin diş hekimleri, şoförler, cerrahlar ve bilgisayar başında olanların mesleklerini icra ederlerken nasıl bir pozisyon almaları gerektiği uygulamalı olarak gösterilmektedir.

 

Ev kadınları ise aynı şekilde günlük yaşamda en sık karşılaştıkları 100 hareket konusunda pratik eğitime tabi tutulmaktadırlar. Bunlar, mufakta yemek yapma, yatak düzeltme, elektrik süpürgesi kullanma, çamaşır yıkama ve asma ve ütü yapma gibi hareketlerdir.